Journalistieke Arena

”Voetbal is een keiharde wereld”

Eindelijk was het moment daar. Het moment waar ik als sportliefhebber al lang naar uit had gekeken. Sjoerd Moussou, de hardwerkende voetbaljournalist met een clubhart voor NAC, zal twee uur lang over zijn ervaringen en zijn loopbaan vertellen. Als winnaar van de Hard gras prijs is hij één van de grote sterren in de voetbaljournalistiek.  Tegenwoordig is hij zelfs op zondagavonden te zien bij het programma Studio Voetbal. Een droom voor veel jonge journalisten en sportfanaten zoals ik. 

Sjoerd begint als eerste te vertellen over zijn carrière als sportjournalist. Zo begon hij als stagiair bij BN de Stem op de kunstredactie en later bij Voetbal International. ”Door op mijn knieën te gaan bij hoofdredacteur Johan Derksen kon ik op één of andere manier een stage bemachtigen bij VI.” vertelde de voetbaljournalistFeatured image met een grijns. Na zijn stage  kreeg hij bij VI een baan aangeboden. Daar werkte hij drie jaar. Toch wilde hij iets anders. Alle jongens in de collegezaal luisteren aandachtig naar de woorden van Sjoerd Moussou. Het is alsof er één persoon is die alle mannelijke studenten opzuigt in zijn verhaal. Sjoerd gaat verder met zijn boeiende verhaal.  Hij vertelt dat hij altijd al droomde om in  het buitenland te werken om daar sportartikelen te schrijven. Om die reden verhuisde hij naar Londen en bezocht als freelancer vele wedstrijden,clubs en spelers in het Engelse voetbal. Niet alleen maar de grote clubs als Chelsea en Arsenal, maar ook de echte traditionele Engelse clubs zoals Brentford. Clubs waar  supporters naar mijn idee nog écht voor de club leven. Het was een droombaan, maar aan alles komt een eind. In 2004 kreeg hij een baan aangeboden bij de sportredactie van het AD. Deze pakte hij met beide handen aan. Daar werd hij clubwatcher van Ajax en later Feyenoord. Als verslaggever voor beide clubs stond hij als het ware in de kleedkamer. Zo dicht zat hij op de trainer en spelers. Nu heeft de voetbaljournalist een vrijere rol gekregen. Hij kijkt meer vanaf de zijlijn naar de voetbalwereld en geeft zijn visie over het de sport weer in zijn columns.

Alles kunnen

Ik ben natuurlijk harstikke nieuwsgierig wat een ware sport reporter allemaal in huis moet hebben om succesvol te zijn. Volgens Sjoerd is een goede basis het belangrijkste. ‘’Ik geloof erin dat je de basis moet leren. Je moet alle vormen van journalistiek een beetje kunnen beheersen”,vertelt de zware mannenstem. Eigenlijk heel logisch natuurlijk dacht ik. Dat had ik zelf ook wel kunnen verzinnen. Hij gaat verder met zijn verhaal en zegt dat sportjournalisten tegenwoordig steeds breder worden ingezet.  Het is niet meer zo als vroeger. ”Je moet je onderscheiden. Iedere sportjournalist heeft tegenwoordig een ‘merk’. In de zaal wordt instemmend geknikt als de voetbalfanaat deze woorden uitspreekt  Als journalist is het belangrijk om te weten waar het nieuws vandaan komt. Je moet niet zomaar op het veld gaan staan, voordat je niet weet wat jouw taak is en waarom jij die hebt gekregen. Ga daarom niet gelijk een  ”Hard Gras verhaal” schrijven als je niet weet waar het voetbalnieuws vandaan komt. ”Ga eerst eens op pad. Praat met de linksback van FC Emmen en maak ruzie met de voorzitter van Cambuur. Pas dan weet je dat nieuws ontstaat in een gesprek tussen mensen”,zegt Sjoerd  vol passie.

Voetbalwereld

Een goede voetbaljournalist moet  weten hoe de voetbalwereld in elkaar zit. Daarom vertelt Sjoerd Moussou wat voor een raar wereldje de voetbalwereld is. De wereld van de voetballerij is eigenlijk een heel klein wereld. Er zijn een paar trainers,spelers,voorzitters, zaakwaarnemers en een zooitje er omheen. ”Willem II en NAC Breda zijn kleiner dan de gemiddelde Albert Heijn in jouw buurt’‘,vertelt Sjoerd met een lach. Toch heeft voetbal veel meer belangstelling dan de plaatselijke supermarkt,omdat bijna heel Nederland kijkt naar dat pieterpeuterige wereldje. Het is alsof er een aantal mensen op een schoolplein lopen, waarbij er overal camera’s staan”,vertelt de Hard gras winnaar. Toch zijn er heel veel mensen die voetbal belangrijk vinden. Alles wat in de voetballerij gebeurt, komt in het nieuws.

De wereld van het voetbal is niet alleen een kleine wereld. Het is ook nog eens een keiharde wereld! Iedereen heeft er baat bij om iets tegen een sportjournalist te vertellen. ‘‘Er wordt veel in je oor gefluisterd en iedereen wilt er het beste vanaf komen. Wat dat betreft is voetbal een keiharde mannenwereld”,vertelt Sjoerd. Tv-programma’s en het internet hebben zeker bijgedragen aan de mannencultuur in de voetbaljournalistiek. Een huilende Annette Gerritsen zal bijvoorbeeld nooit afgemaakt worden in de media, terwijl Memphis Depay met één onzinnige uitspraak met de grond wordt gelijk gemaakt.

De Gouden tip

De laatste, maar gouden tip van Sjoerd Moussou is het zorgvuldig zoeken van een stage. Het is vaak het belangrijkste middel om  bij een mediabedrijf te kunnen werken. Als je echt nieuws wilt ontdekken. Kies dan een stage binnen de traditionele media, want daar ontstaat bijna altijd het nieuws. ”Bij traditionele media worden journalisten nog de straat op gestuurd. Daardoor komt het nieuws vaak van de traditionele media zoals de krant of de NOS”,aldus Moussou.

Plotseling was de tijd alweer om. Alle mannelijke studenten konden na het topverhaal van anderhalf uur eindelijk even tot rust komen. Het was genieten. Wat was dit een geweldig college!


 

” Een journalist moet keihard werken”

Kim Einder, een talentvolle en hardwerkende journalist met een absurde passie voor vliegtuigrampen, is de hoofdgast vandaag tijdens de Journalistieke Arena.Met haar jonge leeftijd heeft ze al veel ervaring. Ze heeft gewerkt bij het ANP en is sinds kort eindredacteur van Kidsweek enFeatured image
Seven Days.

Kim begon op vroege leeftijd al te schrijven voor scholieren.com. Ze wist dat schrijven haar passie was. Om die reden ging ze journalistiek studeren op de christelijke Hogeschool Ede. Daar ging ze vrolijk door met het schrijven van artikelen en kreeg na een goed bevallen stage bij het ANP een baan aangeboden. Kim wist niet zeker of ze dit moest gaan doen, omdat ze het anders misschien te druk zou hebben. Toch besloot ze te gaan werken bij het ANP. Het was droom die voor haar uitkwam, want welke journalist wilt er nou niet werken bij het bureau waar al het nieuws vaak als eerste bekend wordt. Ondanks haar passie voor schrijven en nieuws kreeg Kim niet de voldoening waar ze op hoopte.”De gemiddelde leeftijd is er toch vijftig plus. Die zijn niet zo bezig met de sociale media, terwijl daar naar mijn idee de toekomst ligt”, vertelt ze met een schijn van irritatie. “Ik wilde dat bij het ANP veranderen, maar tijdens gesprekken met de hoofdredactie bleek dat niet echt van de grond te gaan komen.” Toen kreeg de gepassioneerde journalist een baan aangeboden als eindredactrice bij SevenDays. Iets wat heel anders is dan het ANP, omdat je bestemd is voor een veel kleinere doelgroep.Maar bij SevenDays zou Kim Einder wel de kans krijgen om online ontwikkelen door te voeren. Een mooie kans voor Kim.

Vijfenvijftig uur
“Ik hoopte dat ik nu misschien echt een werkweek van veertig uur zou krijgen. Helaas, gemiddeld ben ik toch weer vijfenvijftig uur in de week bezig”,vertelt ze met een glimlach. Kim heeft al die uren er toch voor over om iets moois te maken bij SevenDays.”Je bent in de journalistiek zeker niet kansloos, maar je moet er wel hard voor werken om als journalist iets te kunnen betekenen”,zegt Kim. Ze vindt wel dat ze erg geluk heeft gehad in haar voorlopige carrière als journalist, maar ze zegt wel dat ze er ook heel hard voor gewerkt heeft.

Drie tips
Kim geeft drie tips mee om iets te bereiken in de journalistiek. Allereerst is het erg belangrijk om ervaring op te doen. “Als ik een sollicitant moet aannemen, kijk ik eerst naar zijn ervaring. Zonder ervaring is degene eigenlijk al afgeschreven.” De tweede tip die ze meegeeft is om nu al te beginnen met netwerken. Ze is van mening dat een groot netwerk zeker meespeelt om in de toekomst aan een baan te komen. “Doordat ik iemand bij het ANP sprak die ook voor SevenDays werkte, heb ik mijn baan daar kunnen krijgen”, vertelt ze vol trots. De laatste tip die ze meegeeft is dat je hard moet willen werken. “Om iets te bereiken, moet je hard werken. Zo simpel is het.”

Dromen
Natuurlijk heeft de hardwerkende Kim dromen. Zo wilde ze vroeger altijd in het buitenland werken als buitenlandcorrespondent. Nu ze bij SevenDays terecht is gekomen is haar droom om van de site een goed bezocht platform te maken. Kim ziet de toekomst in de print somber in. Om die reden wilt ze van het online platform een plek maken waar vele unieke bezoekers per dag te vinden zijn.


       

  ”Bloggen heeft mij alles gebracht”

2384498555_67a422f94d_z
Ernst-Jan Pfauth

Deze week was het de beurt aan aan Ernst-Jan Pfauth, uitgever van De Correspondent ,in de Journalistieke Arena. De Journalistieke Arena is zeker het hoogtepunt van de week. Tijdens de twee uur durende Arena komt er een inspirerende gast aan het woord die vertelt over zijn bevindingen en ervaringen in de journalistiek. Deze keer was het dus de beurt aan Ernst-Jan Pfauth. Het zal zeker een interessante presentatie worden, omdat het bloggen alles heeft gebracht wat hij nu heeft en doet. Het was voor mij als toekomstig journalist daarom zeer boeiend om te weten te komen hoe je als één van de duizenden bloggers er toch tussenuit kunt springen. Ernst-Jan begon allereerst met het verhaal dat een echte journalist zeker niet lui moet zijn en dat iedere journalist zo snel mogelijk een blog moet aanmaken. ”Ik ben zelf ook zo vroeg mogelijk begonnen met bloggen en het lijkt misschien dat je schrijft voor heel weinig mensen, maar er zullen altijd mensen jou stukken waarderen en delen. Ook zal jij je eigen schrijfstijl ontwikkelen die een goede journalist nodig heeft”,vertelde Ernst-Jan

Ernst-Jan Pfauth begon zijn loopbaan als stagiair in Amerika en werkte bij de Verenigde Naties. Hier schreef hij iedere week wat op zijn eigen opgestarte blog. Hij schreef over hoe de journalisten zich gedroegen tijdens congressen en toespraken bij de VN. Dit is een opvallende invalshoek, omdat de meeste mensen zullen schrijven over wat er wordt besproken tijdens deze congressen of toespraken. Het is volgens Ernst-Jan ontzettend belangrijk dat je als blogger je eigen niche binnen je niche vindt.

”Wanneer jij als journalist een onderwerp of ontwikkeling volgt waar jij je helemaal op richt. Dan kun je als blogger uitgroeien tot iemand die opvalt binnen al die andere duizenden bloggers.”

”Dan zullen kranten en tijdschriften snel contact met jou opnemen om jou een blog bij te houden in hun krant. Misschien klinkt het allemaal wel mooier dan het in werkelijkheid is, maar je moet zeker vertrouwen hebben dat jou blog gevolgd wordt en opvalt bij diverse media.”,vertelde Ernst-Jan Pfauth

Ik ben zelf als beginnend blogger bezig met het bloggen over sport. Een onderwerp waarvan ik weet dat ik hier niet snel over uitgeschreven ben. Sport is natuurlijk veel te breed, maar ik wil mezelf zeker gaan, specialiseren in een tak binnen de sport en daarin over een bepaalde ontwikkeling bloggen die interessant is voor zowel de lezer en ikzelf.

Het is ook zeker belangrijk om als journalist een goed netwerk op te bouwen. Hiermee kan jij je stukken delen met personen uit je netwerk, zodat zij kunnen reageren op jou berichten die jij plaatst op je blog. Jouw netwerk kan ook jouw blogs delen waardoor je nog bekender wordt als blogschrijver.”Bloggen heeft mij alles gebracht. Dit heb ik niet alleen te danken aan hoe ik schrijf en wie ik ben. Je moet een goed netwerk opgebouwd hebben en je moet soms ook geluk hebben, maar iedereen kan zich zeker ontpoppen tot een goede journalist en blogger wanneer hij/zij goed weet waarover je wilt schrijven”, vertelde Ernst-Jan Pfauth

Als laatste tip gaf hij mee dat het erg handig is als je een eigen ritme krijgt in het schrijven.  Als je één of twee keer per week iets op je blog zet. Dan kan je het bloggen goed inplannen met je studie of werk.

De presentatie over bloggen was zeer leerzaam en interessant. Hierdoor heb ik meer een indruk hoe belangrijk een blog kan zijn,waarom je er zo vroeg mogelijk mee moet beginnen en je te specialiseren binnen je niche. Het lijkt me zeker de moeite waard om mezelf te ontwikkelen tot een blogger die boeiende informatie en verhalen kan delen met de samenleving.

Door:Marcel Alderliesten


Diederik Smit: journalist of cabaretier?

diederik_smit
Diederik smit

Het was helaas alweer de laatste Journalistieke Arena van het blok, maar gelukkig had ik niks te klagen over de gast die dit keer was uitgenodigd om zijn verhaal te doen tijdens de Journalistieke Arena. De genodigde van vandaag was niemand anders dan Diederik Smit. Opgegroeid in Apeldoorn en natuurlijk ontzettend bekend door zijn artikelen in De Speld en de Volkskrant.Hij is niet alleen actief als schrijver,maar ook actief als cabaretier, voice-over, columnist en heeft een eigen radioprogramma ”De dag van Diederik” op NPO Radio 1. Het was voor mij daarom een grote eer om naar zo’n beroemdheid als Diederik Smit te luisteren. Omdat Diederik niet veel tijd had om een presentatie voor te bereiden, was er in plaats daarvan een interview met de schrijver aan tafel.

De eerste vraag die gesteld werd aan Diederik was:”Wie is Diederik Smit?”Hij antwoordde:”Diederik Smit is een jongen die geboren is in Apeldoorn en houdt van humor. Ik heb gestudeerd op de theateracademie, zodat ik in de toekomst cabaretier of theaterster kan worden.” Het viel mij gelijk op aan deze woorden van Diederik Smit dat hij geen journalistieke opleiding heeft gedaan en zelfs helemaal geen journalist wilde worden. Dit is natuurlijk zeer opvallend, omdat hij nu op alle vlakken van de media een journalistieke rol heeft. Misschien niet een rol waarbij het opsporen van nieuws prioriteit nummer één heeft, maar wel een positie waar je het nieuws zeker moet gebruiken om artikelen te schrijven die in verband staan met actualiteit van de dag.  Dit werd niet alleen door mij opgemerkt, maar ook door vele andere studenten. Hierdoor was de volgende vraag:”Hoe ben jij uiteindelijk toch in de wereld van de journalistiek terecht gekomen en niet in de theaterwereld?”

”Ik ben zeker nog niet uit de theaterwereld”

, zei Diederick snel als reactie hierop. ”Daar ligt nog steeds mijn passie en daar wil ik de komende periode meer tijd aan besteden, zodat ik uiteindelijk mijn eigen theatervoorstellingen kan geven.” Het valt gelijk op dat hart van Diederik niet bij de journalistiek ligt, maar bij de cabaretier. De vraag hoe hij in de journalistieke wereld is gekomen, bleef eerst onbeantwoord, maar door deze vraag nog een keer te stellen begon hij zijn verhaal. “Nadat ik klaar was met mijn studie wilde ik het theater ingaan, maar dit was moeilijker dan gedacht. Om deze reden ging ik gedichten schrijven en schreef een eigen blog. Dankzij deze journalistieke activiteiten en mijn netwerk kon ik werken voor De Speld. Dit doe ik na een paar jaar nog steeds met veel plezier en ik houd van de manier van de ludieke manier van schrijven die bij de De Speld wordt gebruikt. Ik werd daarna gevraagd om bij te dragen aan stukken in de Volkskrant en een verslag te doen van dag op NPO Radio 1, waardoor mensen mij serieuzer gingen nemen. Hierdoor kan ik mijn publiek beter bereiken”, vertelde Diederik Smit.

Wat mij erg boeit is dat een netwerk en bepaalde journalistieke activiteiten zoals een blog of het schrijven van artikelen zeker kunnen bijdragen aan een goede start van je journalistieke loopbaan.  Het verhaal van Diederik bewijst maar weer eens hoe belangrijk een blog kan zijn voor iedere journalist. Als je er maar vroeg mee begint en je probeert jezelf te onderscheiden. Je hebt ook een netwerk nodig om jouw activiteiten te promoten. Een blog en goed netwerk kwamen opvallend veel terug bij alle edities van de Journalistieke Arena.

De laatste vraag aan Diederik Smit was natuurlijk:”Ben jij liever een journalist of toch een cabaretier?” Hierop antwoordde de schrijver:” Ik ben liever een cabaretier. Hier ligt mijn passie en daar ligt zeker mijn toekomst. Ik ga er hard voor werken om het theater te bereiken, zodat ik als cabaretier of comedian het publiek kan amuseren.”


Plaats een reactie

Sport met een visie